Psychische en emotionele gevolgen van vruchtbaarheidsproblemen

Problemen met vruchtbaarheid grijpen heel diep in in het leven. Dat de kinderwens niet vervuld wordt, is niet het enige probleem. Het leven neemt een heel andere wending dan mensen zich hadden voorgesteld. Het kan zelfs gebeuren dat je je een incomplete vrouw of man gaat voelen, een buitenbeentje. Iedereen heeft immers kinderen, zul je misschien denken.

Ook de relatie met je partner kan onder druk komen te staan. Het scala aan onderzoeks- en behandelingsmethoden kan erg onzeker maken. Is dit wel wat ik wil? Hoe ver moet ik gaan? Wat zijn de gevolgen op de lange termijn? Talloze vragen komen op. Zijn jij en je partner het eens over de strategie?

Te horen krijgen dat jij of je partner, of jullie allebei, vruchtbaarheidsproblemen hebben luidt het begin van een heel intense periode in. Een periode waarin jullie heel wat te verwerken hebben en die best wat stress met zich mee kan brengen. Ook al zijn vruchtbaarheids-problemen iets dat in essentie enkel jullie als koppel aanbelangt, zijn er ook anderen die in deze periode heel wat voor jullie kunnen betekenen. Hoe breng je hen op de hoogte dat er misschien niet onmiddellijk kinderen zullen komen? Hoe laat je hen weten wat er met jullie aan de hand is? Wat met familie die steevast op elk familiefeest vragen "voor wanneer het nu is?".

Last but not least brengt deze periode ook heel wat stress met zich mee. Wat doet stress tijdens een behandeling? Wat doet stress met je liefdesleven? Hoe kan stress verminderd worden. Ook hierop proberen we een aantal antwoorden te formuleren.

Het is van groot belang hierover te kunnen praten. Niet alleen met elkaar, maar ook met anderen: familie, vrienden of eventueel een professionele hulpverlener. Voor professionele begeleiding kan je contact opnemen met een psychotherapeut.