Rouw

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verlies. Veel bezorgdheden in ons leven kunnen voortkomen uit niet doorleefde gevoelens van rouw en verdriet. Alleen het toelaten van deze gevoelens heeft het vermogen je te helen en vanuit eigen kracht weer vorm te geven aan het leven.

Het verlies van een dierbare is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die je kunt meemaken. Dit verlies maakt vaak een grote inbreuk op het bestaan. Het verwerken van gevoelens van rouw en gemis is vaak een moeilijk proces. Je kunt je er erg alleen in voelen. Begeleiding geeft je ondersteuning, duidelijkheid en inzicht.

Vroeg verlies, verlate rouw

Het op jonge leeftijd verliezen van een dierbare door de dood kan worden ervaren als een zeer ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Naast het moeten missen van iemand die zo dicht staat, is er ook het verlies van het gezin zoals het geweest is. Dit heeft vaak een verstorende invloed op de ontwikkeling van het kind en hoe deze later als volwassen mens in het leven kan staan. Ook de dynamieken en onderlinge relaties binnen het gezin kunnen onder spanning staan, wat stress kan veroorzaken.

Wat voor kinderen meespeelt, is de loyaliteit die zij hebben naar hun ouders. Kinderen storten zich vaak op het zorgen voor de ouders en andere broers en zusjes. Hierdoor kan het zijn dat ze hun eigen rouwproces niet erkennen en wegduwen. Eenmaal in het volwassen leven, kan het verdriet weer van zich laten horen via een plotse ernstige gebeurtenis die het verleden weer oproept, of door chronische klachten zoals geen levenslust, depressie, eenzaamheid, burn-out, relatieproblemen, ...

Jong verlies, verlate rouw is een groep niet erkende rouwende in onze maatschappij. Mensen weten vaak niet dat het echt een onderwerp is.